Helsingfors bombas under finska vinterkriget. Foto: Finska försvarsmaktens bildarkiv/SA-kuva

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6032846

I helgen var det 75 år sedan det finska vinterkriget bröt ut, efter att Sovjetunionen anfallit Finland. I dag ger sig Finlands statsminister och en grupp riksdagsledamöter av på en symbolisk resa till minne av riksdagens evakuering bort från Helsingfors under kriget. Vår korrespondent Thella Johnson berättar vad som hände den natten.

När Finlands riksdag klockan åtta på kvällen den 30 november 1939 höll sin sista session i Helsingfors, visste riksdagsledamöterna inte vart de skulle ta vägen därefter.

Huvudstaden var mörklagd efter morgonens flyganfall som träffat i Böle norr om centrum. Där hade krigets första offer skördats. Det nya riksdagshuset, som byggts färdigt bara några år tidigare, var ett sannolikt nästa mål för Sovjets bomber. De folkvalda skulle därför sättas i skydd, för att kunna fortsätta sitt arbete. I gamla intervjuer berättar politiker som var med då om hur de gick genom mörker och kyla mot den samlingsplats där bussen skulle ta dem till en okänd ort.

I dag, 75 år senare, gör representanter från Finlands nuvarande regering och riksdag samma resa. De beger sig till staden Kauhajoki i södra Österbotten, som då var ett litet samhälle dit striderna inte beräknades nå inom de närmaste veckorna. Där blev hela den finska riksdagen kvar i nära tre månader. De avgörande politiska besluten för att nå fred med Ryssland fattades i den lokala skolans klassrum och samlingssal.

I kväll, den 1 december 2014, kommer en minneskonsert att hållas i samma skola. Minnet av vinterkriget uppmärksammas runtom i Finland under de kommande månaderna, vid gamla frontlinjer, på städer som bombades och på de platser dit människor flydde.

Statsminister Alexander Stubb närvarade tidigare vid en minneshögtid för krigsveteraner i staden Kuhmo sex mil från ryska gränsen, där strider pågick under hela krigstiden.

– Det är bra att just nu, mitt i den stökiga samtid vi befinner oss i, tänka på vad våra veteraner gjorde för oss, sade Stubb till YLE:s nyheter.

På plats fanns också chefen för Finlands gränsbevakning, Jaakko Kaukanen, som önskade att alla skulle fortsätta stödja ett starkt försvar vid den mer än hundra mil långa finsk-ryska gränsen.

– En trovärdig övervakning av gränsen är ytterst viktig för vårt land, sade han.

Vinterkriget pågick mellan december 1939 och mars 1940. Det följdes av två ytterligare krig, Fortsättningskriget och Lapplandskriget. Sammanlagt dog uppemot 100 000 soldater och civila på den finska sidan under andra världskriget. Bland de stridande fanns också svenskar, och mer än 70 000 barn skickades till Sverige under krigsåren.

Thella Johnson, Helsingfors
[email protected]